15 Health Benefits of An Air Purifier for Your Home

Shreyal Shingala Shreyal Shingala

Due to the Ongoing Pandemic & Pollution, There is a huge worry about Air Pollution Levels; both outside and inside.

Did you know?

That the indoor air can be as polluted as outside air!

Since indoor air isn’t circulated as much as the external air, numerous Airborne Impurities keep on flourishing inside.

The Air Purifiers can decrease the odds of medical problems brought about by indoor pollution, which can trigger respiratory contaminations, neurological issues, or increase problems in asthma victims.

Quality Air Purifiers eliminate various indoor air impurities & also filters them out of the air.

And so, Air Purifiers can revive the pure & healthy air for us!

There are numerous Health Benefits of Air Purifiers, Let’s Check them out!

Benefits of An Air Purifier

1. Eliminates Harmful Toxins from Home

The Problem & Causes:

  • Shutting the doors and windows of our home doesn’t mean we can avoid outside toxins like NO2 (nitrogen dioxide) and CO (carbon monoxide).
  • These gases are usually found in spaces of high engine vehicle traffic and may get inside your homes.
  • Exposure to such toxins expands the danger of dementia and Alzheimer’s infection.
  • Regardless of whether you don’t live in enormous urban areas with high vehicular traffic, your home environment could in any case be contaminated with poisons from a few cleaning specialists.
  • Numerous normal house cleaners contain poisonous synthetic substances like ammonia & chlorine.
  • Exposure to these synthetic compounds in little amounts might be innocuous, yet routine exposure can prompt genuine medical problems like a tumor, disease, cardiovascular, or neurological issues.

The Solution:

  • Air purifiers with Actuated Carbon can purge these compound toxins, preventing us from the danger of a few medical conditions.
  • An especially permeable type of carbon is utilized in this carbon separating strategy to trap synthetic substances, & providing clean air to the room.

Tips:

  • To ensure better cleaning at home, we should seek the help of our floor cleaning partners AKA The Vacuum Cleaners!

Check Out Some of The Best Vacuum Cleaners here:

1
Eureka Forbes Quick clean DX
Eureka Forbes

Offer From

2
Karcher WD 3
Karcher

Offer From

3
Eureka Forbes Trendy Zip
Eureka Forbes

Offer From

4
Philips FC9352/01
Philips

Offer From

2. Reduces the Allergies

The Problem & Causes:

  • Allergies can trigger an ailment, particularly for people with hypersensitivity.
  • Exposure to allergens conveying dust, pet dander, and residue parasites are the essential triggers of sensitivities.
  • This is significant on the grounds that normal home cleaning will not assist you with disposing of all allergens.

The Solution:

  • The Top-Notch Air Purifiers are extraordinarily manufactured to the indoor air clear from pollutants that cause sensitivities and long-haul unexpected problems.

3. Kills Harmful Germs & Bacteria

The Problem & Causes:

  • Various Viruses & Bacteria can get trapped inside the home & flourish in case of poor ventilation & high humidity.
  • Moreover, We are more susceptible to airborne infections, microbes, and sanitizers that are intended to end microorganisms, however, leave poisons noticeable all around subsequently.

The Solution:

  • Air purifiers are additionally an extraordinary solution to ensure yourself against ailment, influenza, and colds.
  • Air Purifiers with HEPA Or UV Light Technology can totally eliminate such germs & allergens.

In order to fight germs & severe allergy problems, use Humidifiers also.

When An Air Purifier & Humidifier can be used together?

You may not need to use an air purifier and a humidifier together.
Yet, there are times when both can be valuable.
 
During Winters:
  • Cold air will in general be dry, and heaters can draw more dampness out during heating.
  • Thus, a humidifier will add dampness back into the air.
  • And an air purifier will assist with decreasing the impacts of winter air pollution.
To Fight Sever Allergens:
  • The two gadgets can likewise help during sensitivity seasons.
  • Air purifiers can eliminate dust from the air.
  • While a humidifier may diminish nasal aggravation brought about by dry air.
In COVID Situation:
  • With COVID-19 actually going around, strict measures are needed to decrease the danger of transmission at the home.
  • Studies have shown that the Air Purifiers with HEPA channels can catch little particles like Viruses.
  • In the meantime, humidifiers can help in reducing COVID-19 transmission inside.

In such situations, the duo can give the best outcomes than used separately.

Tips:

  • Do not use humidifiers in extreme humidity & moisture seasons.
  • Too much use of humidifiers can possibly create respiratory issues.
  • Seek medical guidance or go through the user manual properly.

Check Out Some of The Best Humidifiers at Affordable Prices here:

4. Removes Pet Hair & Dander

The Problem & Causes:

  • If your house has pets, you need to discover ways to manage indoor air pollution.
  • Pets normally shed hair and dander and produce bad odor, which places children and elderly people at a high danger of breathing the particulate-loaded air.
  • The issue can be exacerbated if the pet isn’t groomed consistently.
  • If the suspended air enters your body, it could trigger hypersensitivities and cause unexpected issues quite a while down the line.

The Solution:

  • In Order to live with your pets healthy, you need to purchase a Decent Air Purifier to kill the unsafe particles.

5. Neutralizes Unpleasant Odors

The Problem & Causes:

  • Paints, Airborne particles, Upholstered furniture, or Deodorizer Contains various harmful chemicals.
  • The Odors from such substances can cause sickness, shortness of breath, and even influence your psychological capacities.
  • Odors can also be caused due to cooking, leakage, and flooding.
  • Whenever left disrupted, water damage can make an ideal favorable place for possibly perilous insects to develop.
  • If a home/workplace has issues of bad odors or smells, putting resources into an air purifier could be essential for a drawn-out answer for the issue.

The Solution:

  • An effective Air Purifier will channel the inside air and kill disgusting smells and form spores, leaving you with clean air to breathe in.

6. Removes Stress & Improves Good Mood

The Problem & Causes:

  • Few Research has shown that air contaminations increment your anxiety.

The Solution:

  • When air purifiers clean the air and eliminate poisons from it, they also play a significant part in decreasing your feeling of anxiety and keeping up sound health.
  • There are some air purifiers that utilization ionizers that produce “negative particles”.
  • These particles cause positive moods and reduce wretchedness and occasional melancholy caused by climate change.
  • Because of the clean air that you are breathing with an air purifier, you will turn out to be less upset and keep a more certain disposition and even temper.

To remove bad odors & improve moods, use Air Fresheners along with Air Purifiers.

Check Out Some of The Air Fresheners at Affordable Prices here:

7. Repels Bugs without Emitting Harmful Toxins

  • Purifiers can dispose of irritating and harmful bugs like mosquitoes, which can pass on germs or even infections.
  • This also prevents the requirement for antacid sprays that are successful in executing bugs yet may carry poisons into the air.
  • Be that as it may, since air purifiers can dispense with such bugs, insect sprays act destructive and poisonous while purifiers appear to be more useful and proficient.
  • Simultaneously, you will breathe in clean air, and having the best dreams.

8. Protects the Walls from Molds

The Problem & Causes:

  • Due to Humidity, the molds appear on the walls as dirty spots.
  • Not only these molds are ugly looking but they also mess with your health.
  • Like Allergens, Indoor Mold particles can turn out to be particularly perilous for individuals with asthma and other lung conditions.

The Solution:

  • Air purifiers are an extraordinary method to ingest these Mold spores and kill them while keeping your walls flawless.

In order to fight high humidity & moisture problems, use Dehumidifiers.

Let’s see why.

Why Use Dehumidifier and Air Purifier together?

Quick Facts:

As you know, the air purifier will clean the air, & also try to reduce the humidity.

The dehumidifier comes as a big help here.

  • The dehumidifier will remove the humidity and control the spread of mold.
  • It will likewise keep up the dampness in the space to around 40%.
  • Microbes & Mold spores cause health issues & bad odor.
  • Together, An Air purifier & a Dehumidifier will trap & kill all these destructive toxins.

Note:

  • You should use both units if you’re facing excessive humidity.
  • Do not use dehumidifiers with air purifiers in dry areas.
  • But you can always use an air purifier to have clean & healthy air.

Check Out Some of the Best Dehumidifiers at Affordable Prices here:

9. Can Benefit Your Skin

The Problem & Causes:

  • Toxic Particles, Dust & High Temperatures can harm your skin as well as your health.

The Solution:

  • Air purifiers ingest and kill toxins from indoor air.
  • It additionally shields your skin from poisons that trigger irritation, skin break out, and other awkward skin conditions.
  • Air purifiers can truly take care of yourself from contact with germs, which hinders skin aging and mends skin acne.

10. Reduces the Chances of Airborne Diseases

The Problem & Causes:

  • Airborne sicknesses, for example, the basic cold and influenza are spread through small microorganisms coasting around.
  • At the point when one relative gets influenza, it’s normal for the remainder of the family to become ill also.
  • This happens because everybody is breathing the very air that is contaminated with microbes and infections.

The Solution:

  • Air purifiers with HEPA Channels catch these microbes and infections.
  • At the point when you eliminate the reason for airborne infections, you protect yourself and your family from them.
  • If you live with elderly people, children, youngsters, or anybody with a debilitated safe framework, air purifiers are an unquestionable requirement.

11. Prevents Lung Disease

Problem & Causes:

  • Breathing tobacco smoke can increase the chances of pneumonic illnesses just as coronary illnesses.
  • Other effects of tobacco or tobacco smoke incorporate ear diseases, asthma, pneumonia, and bronchitis.
  • Passive smoke is risky especially for youngsters because of the way that their lungs are as yet creating and their respiratory rates are higher than an adult’s.
  • In the meantime, older individuals are at a higher danger of illness caused by passive smoke.

The Solution:

  • Air purifiers with HEPA Channel can eliminate smoke.
  • HEPA channels will absorb & kill all the microparticles and tobacco smoke inside the air purifier.
  • Activated carbon can likewise draw in tobacco smoke as it gets permeable in high temperatures.
  • Air contaminations like synthetic substances, smells, gases, and smoke can go through the actuated carbon and become ingested in the permeable surface that it makes.

Check Out Best Air Purifiers with HEPA Channel here:

1
Mi Air Purifier
2
PHILIPS AC1215/20
Philips

Offer From

12. Eliminates Hazardous Asbestos Particles

Problem & Causes:

  • Asbestos roofing materials or protection pipes were famous in the twenties.
  • If you live in an old house or work in an old business building you might be presented with asbestos particles.
  • With age, these structures shed materials spreading asbestos dust in the surrounding air.
  • If you take in asbestos particles, they can cause a lung sickness set apart by tissue scarring.
  • This illness additionally expands the danger of a cellular breakdown in the lungs.

Solution:

  • To shield yourself from asbestosis, use Air purifiers with HEPA Filter that catch asbestos particles.

13. Removes Harmful Gases

Problem & Causes:

  • Radon is a colorless & odorless gas, radiating from building materials like rocks, soil, and stone.
  • Watch out for breaks on the floor, dividers, or plasterwork.
  • The cancer-causing radon gas spills into your current circumstance through these breaks.
  • Radon gas harms the cell linings of the lungs, promoting disease.

Solution:

  • To decrease the danger of radon contamination, use air purifiers.
  • HEPA and initiated carbon channels can trap radon particles and radon gas, shielding you from its destructive impacts.

14. Creates Peaceful Sounds to Calm You Down

  • The advantages of using an air purifier go beyond simply purifying the air within your home.
  • The sound of air purifiers is designed to be felt like nature’s calming sounds, such as ocean waves and mountain winds.
  • These calm & beautiful songs can help you relax and fall asleep more easily.

15. Finally, Improves Your Beauty Sleep!

  • Indoor allergens like microorganisms, germs, and residue vermin can trigger hypersensitivities or fever.
  • The absence of sufficient rest causes daytime tiredness, influencing your efficiency the following morning.
  • To ensure sound sleep, it’s ideal to utilize HEPA air purifiers since they sift through most allergens from your room.
  • Cleaner air gives you a superior night’s rest.

Check out these products to enjoy peaceful sounds while sleeping!

Check Out Some of The Best Air Purifiers here:

If you have any questions please feel free to write a comment

Close

  1. Rajvir Gupta says: on July 15, 2021 at 8:36 am

    I always had a doubt regarding the effectiveness and use of Air Purifiers. Finally we got one installed at our home and were happy to note its benefits. Air Purifiers surely help in making the air clean and fresh. We can feel the freshness in our body after taking in fresh air.

    Reply
  2. Manan Rajpara says: on June 18, 2021 at 1:05 am

    We are using an Air purifier at our home since a few months now. I strongly agree with the benefits listed above and confirm that it surely keeps you fresh and healthy. You can feel the change in your lifestyle within a few days.

    Reply
  3. Ridhima Shukla says: on June 27, 2021 at 7:50 am

    I always assumed that Air Purifiers are more of a fashion statement than a useful product. However the attached blog seems to prove my assumption wrong. Its good to see that purifiers have so many uses.

    Reply